ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Φυτοφάρμακα: "Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα"

21 Μάιος 2018

Φυτοφάρμακα: "Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα"
Συνέντευξη με τον Ερίκ Αντριέ. Η ειδική επιτροπή του ΕΚ που εξετάζει τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων έχει μέχρι το τέλος του 2018 για να διερευνήσει και να προτείνει βελτιώσεις στη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων.
Η ειδική επιτροπή του ΕΚ που εξετάζει τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων έχει μέχρι το τέλος του 2018 να διερευνήσει και να προτείνει βελτιώσεις στη διαδικασία. Πώς θα το κάνει αυτό;

Υπάρχουν μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το πώς ορισμένα συστατικά φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη, ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων με βάση την γλυφοσάτη έως το 2022 και τους άμεσους περιορισμούς στη χρήση της ουσίας αλλά τα κράτη μέλη αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2017 ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ για άλλα πέντε χρόνια χωρίς ωστόσο να απαγορευτεί πλήρως.

Το 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για το θέμα. Το ΕΚ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του συνέντευση για τα μελλοντικά καθήκοντα με τον επικεφαλής της επιτροπής Ερίκ Αντριέ (Σοσιαλιστές, Γαλλία).

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να ανανεώσουν την άδεια για την γλυφοσάτη μέχρι το 2022. Γιατί το ΕΚ αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική επιτροπή φέτος;

Η ανανέωση της αδειοδότησης δεν εξετάζει το θέμα της επιστημονικής διαμάχης. Είναι ανεύθυνο να ανανεωθεί χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι η γλυφοσάτη και τα βοηθητικά της δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, πρέπει να αξιολογήσουμε την υπάρχουσα διαδικασία και να ελέγξουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις.

Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα πρώτα καθήκοντα της επιτροπής;

Ένας τρόπος θα ήταν να ενημερωθούν τα ίδια τα μέλη της επιτροπής για τις εξελίξεις. Έπειτα τίθεται το ζήτημα της αξιολόγησης κάθε σταδίου της διαδικασίας έγκρισης, ρωτώντας όλους τους ενδιαφερόμενους: εταιρείες, ΜΚΟ, επιστήμονες. Στο τέλος θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Αυτό επηρεάζει πολλούς ανθρώπους: γεωργούς, εταιρείες και ειδικά τους πολίτες. Πως σχεδιάζετε να εξισορροπήσετε τα διαφορετικά συμφέροντά τους;

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την υγεία των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Φυσικά, οι αγρότες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γλυφοσάτη αλλά αν τους ρωτήσουμε, "Θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς γλυφοσάτη αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία;", θα πούνε "όχι". Θα βρουν μια λύση.

Ορισμένοι επιστήμονες είναι επικριτικοί ως προς την επιλογή των μελετών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Θα πρέπει να δούμε πώς γίνεται αυτή η επιλογή των μελετών. Πρέπει επίσης η βιομηχανία να ενδιαφερθεί περισσότερο για τα ζητήματα υγείας και δεοντολογίας που προκύπτουν . Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα πάντα στο βωμό της τόνωσης της οικονομίας. Για μένα η υγεία είναι η προτεραιότητα. Έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Το σκάνδαλο με τη Monsanto έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Τι μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες;

Χρειάζονται βεβαίως περισσότεροι πόροι για να διασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες είναι ανεξάρτητοι και αυτό το είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε θα πρέπει να εξετάσουμε αυτό το θέμα. Ποιες εγγυήσεις έχουμε ότι οι εκθέσεις που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ανεξάρτητες; Πώς εμποδίζουμε πρακτικές άσκησης πίεσης από το να επηρεάζουν τις διαδικασίες; Χρειαζόμαστε κανόνες για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα ή την ανεξαρτησία των μελετών και τις επιλογές που έχουν γίνει. Η συγχώνευση της Monsanto-Bayer δείχνει και πάλι πώς ο έλεγχος των εταιρειών στον πραγματικό κόσμο συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών. Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο.

Η γλυφοσάτη θα επιτρέπεται έως το 2022. Μπορούμε να αναμένουμε αλλαγές πριν από αυτή την ημερομηνία;

Η απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν αμφισβητήθηκε ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Δεν έχω τα μέσα να αμφισβητώ την απόφαση εγώ, αλλιώς θα το έκανα. Ωστόσο, είναι πιθανό να ζητήσουμε μια επιστημονική επανεκτίμηση πριν από το τέλος της θητείας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να απαγορευτεί η γλυφοσάτη.

Η επιτροπή φυτοφαρμάκων έχει υποβάλει προτάσεις μέχρι το τέλος του 2018. Τι θα θεωρούσατε καλό αποτέλεσμα;

Θα επιτύχουμε αν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα δείξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι πρέπει να γίνει ώστε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να αναπνέουν χωρίς να πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους.

Αυτή τη στιγμή δεν περνάει μια εβδομάδα χωρίς νέο σκάνδαλο στον τομέα της υγείας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία των καταναλωτών.

Είναι ευθύνη μας. Πρέπει να επιτύχουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

πηγη:www.neapaseges.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Αγροτικά

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.


ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video