ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Για νέες τροποποιήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης πιέζει ο αγροτικός κόσμος

  09/04/2018

Πανάγος Γιάννης
Είναι ίσως η πρώτη φορά µετά από αρκετά χρόνια µεγάλης αναταραχής, που η κατάσταση στον αγροτικό χώρο δίνει κάποια σηµάδια επανόδου σε πιο ήρεµα νερά.
Αρχής γενοµένης από την αποκατάσταση της οµαλότητας στις πληρωµές των κοινοτικών ενισχύσεων, το άνοιγµα των προγραµµάτων και τη λειτουργία, έστω και στοιχειωδώς, των χρηµατοδοτικών εργαλείων, η ελληνική γεωργία αναδεικνύει πτυχές των δυνατοτήτων της και οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής ξαναβρίσκουν τη χαµένη τους αυτοπεποίθηση.

Είναι, βέβαια, ακόµα πολύ νωρίς για θριαµβολογίες. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες αγρότες έχουν χάσει πολύτιµο έδαφος, ο ανταγωνισµός στις αγορές έχει ενταθεί, η τεχνολογική εξέλιξη έχει διευρύνει την απόσταση από τους πρωτοπόρους, η οργανωτική δοµή, καθώς και η κεφαλαιουχική βάση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασµό.
Στα καλά της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι τα δύσκολα χρόνια επανέφεραν, έστω και κάπως βίαια, τον προσανατολισµό της παραγωγής στις ανάγκες της αγοράς. Άλλωστε, η ίδια η αγορά (εισροές, εξοπλισµός, υπηρεσίες) ήταν που έβαλε πλάτη αυτή τη φορά στην διάσωση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, µια εποχή που οι κρατικοσυνεταιριστικές δοµές είχαν καταρρεύσει.
Το κακό είναι ότι µέσα απ’ αυτή την δοκιµασία, η επενδυτική διαδικασία έχει ατονήσει, η κεφαλαιακή συγκρότηση των εκµεταλλεύσεων έχει αποδυναµωθεί, οι συνεταιριστικές δοµές έχουν απαξιωθεί πλήρως, ενώ, οι άλλοτε σηµαίνουσες βιοµηχανικές υποδοµές τους έχουν αλλάξει χέρια. Στο σηµείο αυτό, πολλά αρχίζουν ξανά από το µηδέν και µάλιστα υπό δυσκολότερες συνθήκες. Τη θέση των άλλοτε κρατικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισµών, παίρνουν µικρά ευέλικτα συνεταιριστικά σχήµατα, και Οµάδες Παραγωγών, ο ρόλος των οποίων καθίσταται περισσότερο συντονιστικός της παραγωγικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα παρά παρεµβατικός στα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας. Θα αργήσουν πολύ, οι Έλληνες αγρότες, να ανακτήσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τους αξιόλογα κοµµάτια της µεταποίησης, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν, αν θέλουν να κινούνται µε ρεαλισµό στις νέες συνθήκες.   

Βρείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας

πηγη:www.agronews.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Αγροτικά

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.


ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video