ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Υψηλές αποδόσεις χειμερινών σπορών παρά το κύμα ψύχους

22/03/2018

Γιουρουκέλη Μαρία
H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για υψηλότερες αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών όπως το κριθάρι, σύμφωνα με ειδικούς του αγρομετεωρολογικού γραφείου Mars, μιλώντας μόνο για «περιορισμένες» ζημίες από τον παγετό του τελευταίου μήνα, με την ελαιοκράμβη να είναι πιο ευαίσθητη.
Το Mars, στις πρώτες προβλέψεις του για τις αποδόσεις των καλλιεργειών της ΕΕ για τη συγκομιδή του 2018, βλέπει να «κερδίζουν» από το ένα έτος στο άλλο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο ανοιξιάτικο κριθάρι, κατά 0,21 τόνους ανά εκτάριο ήτοι στους 4,27 τόνους ανά εκτάριο κατά μέσο όρο, αντανακλώντας την ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα πέρυσι στην Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, το Mars προβλέπει οριακή άνοδο στις αποδόσεις του χειμερινού κριθαριού, κατά 0,06 τόνους ανά εκτάριο ήτοι σε 6,05 τόνους ανά εκτάριο λίγο πάνω από το μέσο όρο.
Ζημιές από τον παγετό
Και για το μαλακό σίτο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κορυφαίος παραγωγός – το  Mars προβλέπει αποδόσεις 6,20 τόνων ανά εκτάριο, αύξηση 0,08 τόνων ανά εκτάριο ετησίως και 0,23 τόνους ανά εκτάριο πάνω από το πενταετές μέσο όρο.
Οι προβλέψεις ήρθαν μετά το κύμα των καιρικών συνθηκών στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, που προκλήθηκε από το μετεωρολογικό σύστημα,  επονομαζόμενο «κτήνος από την ανατολή» με το  θερμόμετρο σε ορισμένες χώρες (Ουγγαρία, Ρουμανία, χώρες Βαλτικής, Σουηδία) να δείχνει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
«Η ζημιά από τον παγετό παραμένει περιορισμένη, παρά το κρύο της περιόδου του χειμώνα» δηλώνουν από το Mars, σημειώνοντας ότι ο χιονιάς κάλυψε σημαντικά τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βρετανικών Νήσων και του βόρειου τμήματος της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Το αγρομετεωρολογικό γραφείο κατέγραψε επίσης σημαντικές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και στο βόρειο Μαρόκο, οι οποίες ωφέλησαν και σταμάτησαν την επίμονη ξηρασία της άνοιξης του 2017.
Πιο ευαίσθητη η ελαιοκράμβη
Ωστόσο, το Μars τονίζει ότι η ελαιοκράμβη είναι πιο ευαίσθητη στον παγετό από το σιτάρι, και μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το κρύο, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία και την Πολωνία. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος τοπικών ζημιών σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Η απόδοση της ΕΕ στην ελαιοκράμβη φέτος ήταν 3,28 τόνους ανά εκτάριο, παρουσιάζοντας μικρή μόνο αύξηση σε ετήσια βάση και οριακά πίσω από τον πενταετή μέσο όρο.
Η απόδοση στον κορυφαίο καλλιεργητή Γαλλία, ήτοι 3,42 τόνους ανά εκτάριο, υποχώρησε κατά ότι κατά 0,40 τόνους ανά εκτάριο από το ισχυρό περυσινό επίπεδο, με το Mars να σημειώνει ότι τα γαλλικά «φύλλα σπόρων κράμβης πάγωσαν ανομοιογενώς», προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Μars έναντι άλλων προβλέψεων
Η πρόβλεψη της ΕΕ για την ελαιοκράμβη είναι οριακά πιο χαμηλή από τις εκτιμήσεις κάποιων άλλων αναλυτών με την Coceral την περασμένη εβδομάδα να βάζει το φετινό αποτέλεσμα σε 3,30 τόνους ανά εκτάριο, ενώ η Strategie Grains προβλέπει 3,38 τόνους ανά εκτάριο. Ωστόσο, για το μαλακό σιτάρι, τόσο η Coceral, με πρόβλεψη απόδοσης 6,07 τόνων ανά εκτάριο, όσο και η Strategie Grains, ,με 6,1 τόνους ανά εκτάριο, είναι λιγότερο αισιόδοξες από το Μars.

πηγη: www.agronews.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Αγροτικά

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.


ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video